Θεατρική Ομάδα Αναγνωστηρίου Αγιάσου

Έτος ίδρυσης
1894

Θεατρική Ομάδα Αναγνωστηρίου Αγιάσου

Το ερασιτεχνικό θέατρο έχει μακρόχρονη παράδοση στην Αγιάσο. Οι ρίζες του χάνονται στα βάθη της Τουρκοκρατίας. Το παλιό ερασιτεχνικό τμήμα του Αναγνωστηρίου έχει ανεβάσει δεκάδες έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Σήμερα η θεατρική παιδεία εξειδικεύεται σε τρεις τομείς: Λαϊκή Σκηνή Ενηλίκων, Πειραματική Σκηνή Ενηλίκων και Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι.

Λαϊκή Σκηνή

Ερασιτεχνικό θεατρικό τμήμα ενηλίκων για ηθογραφίες, καρναβαλικές και λεσβιακές επιθεωρήσεις. Οι Αγιασώτες από νωρίς αισθάνθηκαν την ανάγκη να γράψουν θεατρικά έργα στο ντόπιο γλωσσικό τους ιδίωμα, με ηθογραφικό κυρίως περιεχόμενο. Η ηθογραφία κορυφώθηκε τις δυο τελευταίες δεκαετίες του περασμένου αιώνα με τις ηθογραφίες του Αντώνη Μηνά, που παίχτηκαν σε όλη τη Λέσβο, και μερικές στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη μακρινή Αυστραλία.

Ο θεσμός της καρναβαλικής επιθεώρησης, η οποία παρουσιάζεται σε δυο παραστάσεις το Σάββατο της Αποκριάς και προσελκύει εκατοντάδες θιασώτες απ’ όλο το νησί, ξεκίνησε το 2007. Τα σπονδυλωτά σατιρικά μονόπρακτα σχολιάζουν θέματα της επικαιρότητας, συνδυάζοντας τον έμμετρο και τον πεζό λόγο στη ντοπιολαλιά.

Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι

Λειτουργεί ως Θεατρικό ή Μουσικοθεατρικό Εργαστήρι - Παιχνίδι, απευθυνόμενο κυρίως σε παιδιά του Δημοτικού Σχολείου. Διδάσκει θεατρολόγος και ανεβάζει διασκευασμένες κωμωδίες του Αριστοφάνη και δραματοποιημένα παραμύθια. Οι παραστάσεις δίνονται στο τέλος κάθε Ιούνη με τη λήξη των μαθημάτων της θεατρικής περιόδου και κατά τον ετήσιο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, προς τιμή των εκάστοτε τιμώμενων ερασιτεχνών του Αναγνωστηρίου.

 

Παραστάσεις

Συμμετέχει στη Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, που γίνεται τον Οκτώβρη κάθε χρόνου σ’ ένα διαφορετικό νησί του Αρχιπελάγους. Λειτουργεί από το 1999 και μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει τα εξής έργα:

  • Αγία Σιών (1999)

  • Του νεκρού αδερφού (2001)

  • Ιφιγένεια εν Μαύροις (2003)

  • Μήδεια (2007)

  • Ανδρομάχη ή τοπίο γυναίκας στο ύψος της νύχτας (2011)

  • Μητριά πατρίδα (2013)

  • Το κίτρινο σκυλί (2015)

  • Το μεγάλο μας τσίρκο (2016)